You are currently viewing CE ESTE PSIHOTERAPIA?

CE ESTE PSIHOTERAPIA?

Psihoterapia este o modalitate de a ajuta oamenii care prezintă o varietate de tulburări mintale și dificultăți emoționale, obiectivul principal si generic al psihoterapiei fiind eliminarea sau controlul simptomelor tulburătoare și creșterea calității vieții, astfel încât o persoană să aibă o funcționalitate optimă la nivel bio-psiho-social.

Problemele abordate și soluționate prin psihoterapie includ dificultățile unei persoane în a face față vieții de zi cu zi, impactul traumei, bolii sau pierderii, cum ar fi moartea unei persoane dragi și tulburări mentale specifice, cum ar fi depresia sau anxietatea. Există mai multe tipuri diferite de psihoterapie, unele tipuri funcționând mai bine în cazul anumitor probleme. Psihoterapia poate fi utilizată în combinație cu medicamente sau alte feluri de terapii.

Cadrul general

Terapia poate fi efectuată într-un cadru individual, de familie, de cuplu sau de grup și poate ajuta atât copiii, cât și adulții. Sesiunile terapeutice sunt stabilite, de obicei, săptămânal, iar pentru obținerea rezultatelor este necesară desfașurarea demersului terapeutic pe parcursul a cel puțin 20 de ședințe. Atât pacientul, cât și terapeutul sunt implicați activ în psihoterapie, între cei doi existând o relație de colaborare. Încrederea și stabilirea unei bune relații intre o persoană și terapeutul său sunt esențiale pentru a lucra împreună în mod eficient și pentru a se ajunge la rezultatele dorite.

Psihoterapia poate fi de scurtă durată, tratând problemele imediate, sau poate avea o durată lungă, tratând problemele complexe, care necesita mai mult timp pentru soluționare. Obiectivele intervenției și frecvența și programarea întâlnirilor sunt stabilite de terapeut împreună cu pacientul.

Confidențialitatea este o condiție de bază în psihoterapie. De asemenea, deși pacienții împărtășesc sentimente și gânduri personale cu terapeutul lor, contactul fizic intim cu acesta nu este niciodată adecvat, acceptabil sau util.

Psihoterapie și medicație

Psihoterapia este adesea folosită în combinație cu medicamente pentru a trata afecțiunile de sănătate mintală. În unele circumstanțe, medicația poate fi în mod clar utilă, iar în altele psihoterapia poate fi cea mai bună opțiune. Pentru mulți oameni, tratamentul combinat – medicație și psihoterapie – este mai adecvat. Adoptarea unui stilul de viață sănătos, cum ar fi o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și un somn suficient, pot fi importante în sprijinirea recuperării și a bunăstării generale.

Funcționează psihoterapia?

Cercetările arată că majoritatea oamenilor care apelează la psihoterapie experimentează ameliorarea simptomelor și au o funcționalitate mai bună în viața de zi cu zi. Aproximativ 75 % dintre persoanele care intră în psihoterapie prezintă beneficii garantate de pe urma acesteia. S-a demonstrat că psihoterapia îmbunătățește starea emoțională și comportamentele și că este legată de schimbări pozitive atât în creier, cât și în corp. Beneficiile includ, de asemenea, mai puține zile de boală, mai puține dizabilități, mai puține probleme medicale și o satisfacție sporită în muncă.

Cu ajutorul tehnicilor de imagistică cerebrala, cercetătorii au descoperit schimbări la nivelul creierului persoanelor ce au fost supuse intervenției psihoterapeutice. Numeroase studii au identificat îmbunătățiri neurochimice la persoanele cu tulburări psihice, inclusiv depresie, tulburare de panică, PTSD și alte afecțiuni, în majoritatea cazurilor modificările survenite în urma psihoterapiei fiind similare cu modificările rezultate prin administrarea de medicamente.

Pentru a profita total de beneficiile psihoterapiei, abordați terapia ca pe un efort de colaborare, fiți deschis și sincer și urmați planul de tratament convenit. Urmăriți toate sarcinile dintre sesiuni, cum ar fi să scrieți într-un jurnal sau să exersați despre ceea ce ați vorbit.

Tipuri de psihoterapie

Profesioniștii din domeniul sănătății mintale folosesc mai multe tipuri de terapie. Alegerea tipului de terapie depinde de tulburarea, disconfortul și circumstanțele particulare ale pacientului și de preferințele acestuia. Terapeuții pot combina elemente din abordări diferite pentru a satisface cel mai bine nevoile persoanei care primește tratament.

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) ajută oamenii să-și identifice și să-și schimbe modelele de gândire și comportament care sunt dăunătoare sau ineficiente, înlocuindu-le cu raționamente și comportamente funcționale mai precise. Poate ajuta o persoană să se concentreze asupra problemelor actuale și asupra modului de rezolvare a acestora. Adesea implică exersarea de noi abilități în „lumea reală”. CBT poate fi de ajutor în tratarea unei varietăți de tulburări, inclusiv depresie, anxietate, tulburări legate de traume și tulburări de alimentație. De exemplu, CBT poate ajuta o persoană cu depresie să recunoască și să-și schimbe modelele cognitive negative sau comportamentele care contribuie la depresie.

Schema Therapy (ST) sau terapia schemelor este o modalitate terapeutică complexă, ce integrează într-un model unitar și coerent, elemente din mai multe forme de psihoterapie precum: terapie psihodinamică, terapie gestalt și experiențială etc. Această formă de terapie a venit ca o completare a modelelor clasice de terapie cognitiv-comportamentală pentru a se adresa clienților cu tulburări rezistente la formele deja consacrate de terapie și tocmai de aceea include tehnici și metode dovedite ca fiind eficiente, pe care le asamblează într-o modalitate unică și inovativă. Conceptele principale din ST sunt: schemele, modurile și nevoile, pe de-o parte și re-parenting-ul limitat și confruntarea empatică pe de alta.

Terapia focalizată pe emoții (Emotion Focused Therapy – EFT)  – Terapia de cuplu centrata pe emoții – este o abordare umanist-experiețială, de factură integrativă cu suport empiric. EFT integrează concepte, idei, metode din terapia centrată pe persoană, terapia gestalt, terapia existențială cu elemente din teorii psihologice actuale legate de emoție, cogniție, atașament, psihodinamică, sintetizându-le într-o meta-teorie dialectic-constructivistă. EFT consideră emoțiile ca fiind centrale pentru funcționarea umană și schimbarea terapeutică. Emoțiile semnalizează rapid situațiile importante pentru persoană și au potențialul de a conecta persoana cu nevoile sale esențiale și de a îi ghida acțiunile de satisfacere a acestora. Teza fundamentală a EFT este aceea că emoțiile sunt în mod esențial adaptative dar pot deveni dezadaptative din cauza unor evenimente de viață adverse. Abordarea terapeutică focalizată pe emoții se centrează pe urmărirea și ghidarea procesului experiențial al clientului într-un cadru relațional emoțional-corectiv. Un principiu esențial al EFT este acela că e nevoie să simțim o emoție pentru a o schimba (”One has to feel a feeling in order to change it”). Într-o relație terapeutică empatică, persoana va fi ghidată de terapeut spre a identifica, a trăi, a explora, a da sens, a transforma și a regla flexibil emoțiile. Conștientizarea propriilor emoții și capacitatea de a le simți, a le regla, a le utiliza și a le transforma, când este necesar, permite persoanei să aibă sentimentul competenței personale și să funcționeze autentic și eficient în relație cu sine și cu ceilalți.

Terapia interpersonală (IPT) este o formă de tratament pe termen scurt. Ajută clienții să înțeleagă problemele interpersonale subiacente care sunt supărătoare, cum ar fi durerea nerezolvată, schimbările în rolurile sociale sau profesionale, conflictele cu persoane semnificative și problemele legate de relații. Poate ajuta oamenii să învețe modalități sănătoase de a-și exprima emoțiile și abordari diferite ce pot îmbunătăți comunicarea și felul în care relaționează cu ceilalți. Cel mai adesea este folosită pentru a trata depresia.

Terapia comportamentală dialectică este un tip specific de CBT care ajută la reglarea emoțiilor. Este adesea folosită pentru a trata persoanele cu idei suicidare cronice, persoanele cu tulburări de personalitate borderline, tulburări de alimentație și PTSD. Prin această formă de terapie persoana dezvoltă abilități de asumare a responsabilității personale și învață modalități de schimbare a comportamentului disfuncțional sau perturbator. Aceasta implică atât terapie individuală, cât și de grup.

Terapia psihodinamică se bazează pe ideea că bunăstarea mentală si comportamentele sunt influențate de experiențele copilăriei și de gânduri sau sentimente repetitive neadecvate care sunt inconștiente (în afara planului conștient al persoanei). Clientul lucrează cu terapeutul, obiectivele fiind îmbunătățirea conștientizării de sine și schimbarea vechilor tipare disfuncționale, pentru obținerea unui control optim asupra vieții personale.

Psihanaliza este o formă mai intensivă de terapie psihodinamică. Sesiunile sunt, de obicei, stabilite de trei sau de mai multe ori pe săptămână.

Terapia suportiva folosește îndrumarea și încurajarea pentru a ajuta pacienții să-și dezvolte propriile resurse. Ajută la creșterea stimei de sine, la reducerea anxietății, la consolidarea mecanismelor de adaptare și la îmbunătățirea funcționării sociale și comunitare. Psihoterapia de susținere îi ajută pe clienți să facă față problemelor legate de simptomatologia medicală, fizică sau psihică, probleme ce le pot afecta negativ restul vieții.

Terapiile suplimentare utilizate uneori în combinație cu psihoterapia includ:

Terapie asistată de animale – terapia cu câini, cai sau alte animale pentru a aduce confort, a ajuta la comunicare și a face față traumei,

Terapie artistică creativă – utilizarea terapiilor de artă, dans, teatru, muzică și poezie,

Terapia prin joc – pentru a ajuta copiii să identifice și să vorbească despre emoțiile și sentimentele lor.

Când să mergi la psiholog?

Oricând ai nevoie de ajutor psihologic, de suport sau de dezvoltare personală.

Găsirea și alegerea unui psihoterapeut

Serviciile de psihoterapie pot fi furnizate de diferite tipuri de profesioniști:  psihologi, psihiatri, asistenți sociali, consilieri profesioniști, toți acești specialiști avînd la bază diverse formări în psihoterapie, printre care și cele enumerate mai sus. Psihiatrii au, de asemenea, pregătire medicală și au autoritatea de a prescrie medicamente.

Găsirea terapeutului potrivit, atât din perspectiva atingerii obiectivelor clientului, cât si din perspectiva stabilirii unei bune relații colaborative, este importantă. În general, sursele care fac recomandările includ medicii, clienții mulțumiți, alți psihologi, resursele online etc.

În țara noastră o parte dintre costurile serviciilor psihoterapeutice pot fi decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în cadrul contractelor încheiate între medicii psihiatri și instituția menționată.

 Referințe

  1. American Psychological Association. Understanding psychotherapy and how it works. 2016.
  2. Karlsson, H. How Psychotherapy changes the Brain. Psychiatric Times. 2011.
  3. Wiswede D, et al. 2014. Tracking Functional Brain Changes in Patients with Depression under Psychodynamic Psychotherapy Using Individualized Stimuli. PLoS ONE. 2014.http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0109037
  4. https://psychiatry.org/patients-families/psychotherapy