You are currently viewing Dependența – Prezentare generală

Dependența – Prezentare generală

Dependența este o afecțiune cronică care poate afecta multe aspecte ale vieții tale, inclusiv sănătatea fizică și mentală, relațiile și cariera. Dependența implică căutarea și consumul compulsiv ale unei substanțe sau efectuarea unei activități în ciuda consecințelor negative sau dăunătoare.

Societatea Americană de Medicină a Dependenței (ASAM) definește dependența ca fiind o tulburare cronică a creierului. Dependența nu apare din lipsă de voință sau ca urmare a luării unor decizii proaste. Chimia creierului tău se schimbă odată cu dependența.

Care sunt tipurile de dependență?

Există două grupuri principale de dependență:

Dependențele de substanțe

Substanțele pot fi medicamente eliberate pe bază de rețetă sau substanțe non-medicale și includ:

În timp ce aceste substanțe sunt foarte diferite unele de altele, toate activează puternic centrul de recompensă al creierului și produc senzații de plăcere, stimulând secreția de dopamină. Utilizarea acestor substanțe poate duce la tulburări legate de consumul de substanțe (SUD). SUD-urile pot fi ușoare, moderate sau severe. Dependența este cea mai gravă formă de tulburare de abuz de substanțe.

Dependențele de non-substanțe

Dependența comportamentală poate fi legată de orice activitate care este capabilă să stimuleze sistemul de recompensă al creierului.

În prezent, DSM -5 recunoaște doar tulburarea de jocuri de noroc ca dependență comportamentală diagnosticabilă în subsecțiunea „tulburări care nu sunt legate de substanțe” din categoria „tulburări legate de substanțe și de dependență”.

DSM -5 nu include în prezent alte dependențe comportamentale din cauza lipsei de cercetare asupra acestora. Cu toate acestea, orice activitate și obicei care devin cronofage (consumă mult timp) și vă afectează negativ funcționarea zilnică, pot provoca probleme semnificative de sănătate mentală, socială și fizică, precum și probleme financiare în unele cazuri.

Exemple de activități care pot crea dependență includ:

Care este cea mai frecventă dependență? Tulburarea consumului de alcool este cea mai frecventă dependență de substanțe, urmată de nicotină și marijuana. În prezent multe persoane cu vârsta de 12 ani sau puțin peste au tulburări legate de consumul de alcool și nicotină.
Care sunt semnele dependenței?

Simptomele dependenței variază de la persoană la persoană și sunt controlate de tipul de substanță sau activitate folosite. În general, semnele includ:

  • Incapacitatea de a se opri : Oamenii pot folosi o substanță sau se pot angaja într-un comportament dăunător de dependență chiar dacă doresc să se oprească. Este posibil să fi încercat de mai multe ori să reducă consumul de substanțe sau comportamentul, dar nu pot. Ei pot, de asemenea, să-i mintă pe cei dragi despre asta sau să încerce să o ascundă.
  • Toleranță crescută : de-a lungul timpului, ei pot avea nevoie de mai multă substanță sau activitate pentru a simți aceleași efecte euforice ca și înainte.
  • Concentrare intensă asupra substanței sau activității : Persoanele cu dependențe devin preocupate patologic de substanța respectivă sau activitate. Ele pot simți că dependența a pus stăpânire pe viața lor pe măsură ce petrec din ce în ce mai mult timp tânjind, obținând și gândindu-se la obiectul dependenței.
  • Lipsa de control : Pot simți că și-au pierdut controlul complet asupra consumului de substanțe sau activității respective și se simt adesea neajutorati. Se pot simți, de asemenea, vinovați, deprimați și/sau copleșiți de dependența lor și de cât de mult le-a afectat viața.
  • Probleme personale și probleme de sănătate : dependența afectează toate aspectele vieții, inclusiv sănătatea fizică, sănătatea mintală, relațiile personale și cariera. Oamenii pot avea probleme în îndeplinirea responsabilităților la locul de muncă, la școală sau acasă din cauza consumului de substanțe sau a altor comportamente adictive. Din nou, deși cunosc efectele negative pe care le au dependențele asupra lor, ei nu se pot opri.
  • Sevrajul : Persoanele cu dependență pot prezenta simptome de sevraj emoțional și fizic atunci când încetează să utilizeze substanțele sau activitățile care au creat adicția. Simptomele fizice includ tremurături, transpirații sau vărsături. De asemenea, pot deveni anxioși sau iritabili.
Ce cauzează dependența?

Substanțele și anumite activități îți afectează creierul, în special centrul de recompensă al creierului tău .

Oamenii sunt motivați biologic să caute recompense. Adesea, aceste recompense provin din comportamente sănătoase. Când petreci timp cu cineva drag sau mănânci o masă delicioasă, corpul tău eliberează o substanță chimică numită dopamină , care te face să simți plăcere. Devine un ciclu – cauți aceste experiențe pentru că te răsplătesc cu sentimente bune.

Substanțele și anumite activități, cum ar fi să faci sex sau să cheltuiești bani produc creșteri masive de dopamină în creier, dar, în loc să te motiveze să faci lucrurile, pe care e necesar să le faci pentru a supraviețui (să mănânci, să muncești și petreci timp cu cei dragi), aceste niveluri masive de dopamină pot avea efecte dăunătoare asupra gândurilor, sentimentelor și comportamentelor tale.

Acest lucru poate crea un impuls nesănătos de a căuta mai multă plăcere obținută din substanțe sau diferite activități și mai puțin din activități sănătoase.

În timp, folosirea excesivă a substanțelor sau activităților produce schimbări neuro-chimice, iar creierul devine tot mai puțin sensibil la efectele lor și este nevoie de mai mult pentru a produce același efect.

Pentru unele substanțe, cum ar fi opioidele, simptomele de sevraj sunt atât de severe încât creează o motivație semnificativă pentru a fi continuată utilizarea.

Alți factori care contribuie la dezvoltarea dependențelor includ:
  • Genetici : În cazul dependenței de substanțe, studiile arată că factorii genetici sunt responsabili pentru 40% până la 60% din vulnerabilitatea la orice SUD. Dacă aveți o rudă de gradul I (frate sau părinte biologic) cu o tulburare de abuz de substanțe, este mai probabil să dezvoltați una. Oamenii de știință lucrează pentru a localiza anumite gene care pot contribui la această vulnerabilitate;
  • Factorii de mediu : Accesul facil la substanțe și alte activități reprezintă un factor de risc deosebit de important în dependențe. Factorii, care măresc gradul de expunere și oportunitatea consumului de substanțe sau activități, includ utilizarea de substanțe sau comportamente de către un membru al familiei sau de către alte persoane apropiate.
  • Experiențele adverse din copilărie joacă, de asemenea, un rol important. Acestea sunt evenimente stresante sau traumatice din timpul copilăriei și sunt strâns legate de dezvoltarea unei game largi de probleme de sănătate de-a lungul vieții unei persoane, inclusiv dependența.
  • Condiții de sănătate mintală : există o legătură puternică între dependență și afecțiunile de sănătate mintală, cum ar fi depresiatulburarea de stres posttraumatic (PTSD) și tulburarea bipolară. Aproximativ jumătate dintre persoanele care se confruntă cu o afecțiune de sănătate mintală vor experimenta, de asemenea, o tulburare de abuz de substanțe SUD și invers.
Cum sunt tratate dependențele?

Poate fi recomandată o combinație de opțiuni de tratament, inclusiv:

  • Sptalizarea : Anumite substanțe pot crea sevraj care poate fi periculos, de aceea este necesară spitalizarea. Unitățile specializate practică monitorizarea și terapia pentru a asigura îngrijire în timpul sevrajului de substanțe.
  • Medicația : Există medicamente care pot reduce impulsurile și simptomele de sevraj ce apar pe parcurs.
  • Reabilitarea : Sunt incluse servicii de consiliere structurată, educație, sprijin și încurajare în timpul reabilitării. Fie că se întâmplă în cadrul unei unități de dezintoxicare (reabilitare pentru pacienți internați) sau în ambulatoriu. Serviciile de dezintoxicare se concentrează pe a sprijini în gestionarea dependenței pe termen lung și pentru creșterea calității vieții.
  • Terapia : Mai multe tipuri de terapie ajută persoanele cu dependență să obțină noi perspective și să își schimbe comportamentul, ca de exemplu, terapia cognitiv – comportamentala sau terapia de grup.
  • Grupurile de sprijin : Mulți oameni gestionează dependența cu ajutorul unui grup de sprijin, cum ar fi Alcoolicii Anonimi sau Narcoticii Anonimi. Există, de asemenea, grupuri care sprijină membrii familiei și prietenii persoanelor cu tulburări legate de dependențe Aceste grupuri oferă oamenilor posibilitatea de a împărtăși experiențe și de a găsi sprijin continuu.
Pot preveni dezvoltarea unei dependențe?

Există pași pe care îi puteți lua în calcul pentru a reduce riscul de a dezvolta o dependență:

  • Evitarea sau limitarea substanțelor care au potențial de dependență : Încercați să evitați sau să limitați utilizarea de substanțe non-medicale și să respectați întotdeauna instrucțiunile recomandate pentru utilizarea medicamentelor pe bază de rețetă. Dacă simțiți că dezvoltați o dependență față de medicamentele prescrise, contactați imediat medicul;
  • Cunoașterea istoricului familial : dacă aveți antecedente familiale de tulburări legate de consumul de substanțe sau de dependențe comportamentale, este posibil să fiți mai vulnerabil. Discutați cu un specialist despre modalități de a vă reduce riscul;
  • Gestionarea sănătoasă a stresului : Riscul consumului de substanțe crește foarte mult în perioadele de stres și schimbare. Este important să apelezi la mecanisme sănătoase de coping în aceste perioade, cum ar fi mișcarea, meditația sau implicarea într-un nou hobby. Luați în considerare să consultați un profesionist în sănătate mintală dacă aveți probleme în gestionarea stresului.

Care este perspectiva pentru dependență?

Cu tratament, mulți oameni gestionează dependența și trăiesc o viață completă și sănătoasă. Dar recuperarea după tulburările legate de consumul de substanțe și dependența comportamentală nu este ușoară. Prietenii care susțin, membrii familiei și profesioniștii în sănătate mintală joacă un rol esențial în tratamentul eficient.

Fără tratament, dependența poate provoca probleme grave de sănătate, chiar deces. Poate dăuna relațiilor personale, poate duce la dificultăți financiare și poate cauza probleme juridice. Dependența netratată dăunează și membrilor familiei, iar efectele pot dura generații.

Cum pot ajuta pe cineva cu o dependență?

Poate fi foarte provocator și stresant să înveți cum să trăiești și să ajuți pe cineva drag, care are o dependență comportamentală sau o tulburare de consum de substanțe. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta:

  • Vorbește mai devreme decât mai târziu : cu cât o persoană cu dependență primește mai devreme tratament, cu atât mai bine. Să cereți cât mai degrabă ajutor de specialitate, devine o prioritate. Oferă-ți ajutorul și sprijinul fără a judeca.
  • Exersează empatia : chiar și atunci când nu ești de acord cu persoana iubită, ascultă-o cu atenție. Cu cât persoana iubită se simte mai auzită, cu atât te va vedea mai mult ca pe cineva în care poate avea încredere.
  • Aveți răbdare : nu vă așteptați la o singură conversație sau acțiune pentru a rezolva dependența persoanei iubite. Tulburările legate de abuzul de substanțe și dependențele comportamentale sunt afecțiuni cronice complexe și nu există o soluție rapidă pentru a le depăși.
  • Ai grijă de tine : prietenii și membrii familiei persoanelor cu dependență se confruntă adesea cu stres, depresie, durere și izolare. Este important să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră mintală și să căutați ajutor dacă vă confruntați cu aceste simptome. Luați în considerare să vă alăturați unui grup de sprijin, dacă este posibil.

Surse informații:

– DSM V (Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale ediția 5);  

– A.S.A.M. (Societatea Americană de Dependențe).